2021-11-08 12:21:52• hírek • Szatmár.ro

Lassan halad az uniós pályázatok kivitelezése Halmiban

Nem szűkölködik a halmi önkormányzat, hiszen pénz az lenne, mégsem halad úgy a munka, ahogy az év elején eltervezték. Sok minden hátráltatja az beruházások kivitelezését község szerte, így leginkább a pályázatok és a tervek előkészítésére koncentrál most a vezetőség.
 

Incze Lajos polgármester szerkesztőségünknek elmondta, nem állt le teljesen az élet, hiszen kisebb beruházásokat sikerült így is befejezni, így például a hivatal körül: megvolt a tetőcsere, a kerítésépítés, sőt, a hegyi protokollházon is sikerült tatarozási munkálatokat elvégezni. A Vásártér utcában is befejeződött a járdaépítés, tehát éppenséggel van miről beszámolni, viszont a nagy uniós beruházások mégsem haladnak.



„Minden cég kivár, szeretnék, ha lenne rá mód, hogy kompenzálni lehessen az építkezési anyagok árát, hiszen a leszerződött összegekhez képest jócskán megdrágult minden. Ennek megoldására született az a tanácsi határozat is, mely révén támogatni fogjuk az uniós beruházások kivitelezését” – magyarázta Incze.

Az egyik ilyen uniós pályázat az az 1 millió euró értékű, határon átívelő uniós pályázat, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak városával közösen nyert meg a község. Ez a beruházás jelenleg a közbeszerzés fázisában van, ha minden jól alakul és nem lesz óvás, rövid időn belül aláírják a kivitelezési szerződést.

Újabb pályázatok kaptak pozitív elbíráslást

Incze Lajos polgármester elmondta azt is, sikerült újabb uniós pályázatokat nyerni a község számára. Az egyik ilyen az a tavaly decemberben benyújtott projekt, mely révén a koronavírus-járvány okán használatos maszkokat, fertőtlenítőszereket, lázmérőket és egyéb fogyó eszközöket fognak tudni vásárolni az iskola számára.

Sőt, van egy másik, szintén az iskolát érintő pályázat, mely úgy néz ki, szintén zöld utat kapott, viszont ezt nem az önkormányzat, hanem az iskola maga pályázta, mégpedig a tanintézmény informatikai rendszerének kiépítésére. A községvezető szerint ez a pályázat is minden bizonnyal kivitelezésre kerül.
 

Egy másik uniós projektet is sikerült letenni nemrég, méghozzá 7 kilométernyi mezei út korszerűsítésére, 1 millió euró értékben. Bíznak benne, ez is kedvező elbíráslásban részesül majd.


Indul továbbá a község közvilágításának modernizálása is: egyelőre a technikai tervezés van folyamatban, de várhatóan a decemberi hónap folyamán megkezdődik a közbeszerzés is.

A polgármester szerint egy nagy beruházás van kilátásban, hiszen körülbelül 40 lámpatest kivételével az összes utcai izzót kicseréli a kivitelező, így egy kifejezetten minőségi szolgáltatás válthatja fel az eddigit.

„Sok utcában előfordult, hogy csak minden 2-3. oszlopon volt izzó, ez most már nem így lesz. Minden póznára kerül új, energiatakarékos, erősebb fénnyel rendelkező világítóeszköz, a helyiek nagy örömére” – magyarázta Incze.

 

Folytatódik a gázbevezetés terveinek előkészítése

A gázbevezetés régóta téma már Halmiban, próbált már önállóan is pályázni a község, de eddig nem sikerült finanszírozást szerezni a szolgáltatás kiépítésére. A jelenleg folyamatban lévő tervezés Lázárival, Mikolával, Egrivel és Kökényesddel közösen zajlik, bíznak benne a községek, hogy társulásként sikert érnek el e tekintetben.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: